БСП ще потърси лична отговорност от депутатите, подкрепили Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това ще е една от точките, които ще бъдат разисквани на предстоящия на днес Пленум на левицата.

В своя позиция в края на седмицата ръководството на парламентарната група на БСП настоя всеки от гласувалите "за" Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия да понесе лична отговорност за действията си.

В документа се припомня, че на събрание на групата от 10 декември с гласуване е прието депутатите на левицата да не подкрепят кандидатурата на бившия главен прокурор за шеф на антикорупционния орган.

Против са били само трима депутати. Било решено, който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на парламентарния правилник и да изрази различната си позиция от трибуната в рамките на 3 минути. Никой от 27-те депутати на БСП, които гласуваха "за" Цацаров, не се изказа от трибуната.

Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност, се казва още в позицията на социалистите.

Партията трябва да обсъди и какви ще са правилата за избор на нов лидер на партията догодина. За първи път социалистите пряко ще избират председател.