След дискусия на Националния съвет на Българската социалистическа партия, от там излязоха с позицията, че в условията на натрупалите се кризи и последствията от тях - COVID, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно.

БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета, се посочва в позиция на партията. Те смятат, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

Председателя на БСП, Изпълнителното бюро на НС на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" трябва да проведат разговори с партиите "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г., казват още от БСП.