Ще внесем промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще подпомогнат родителите на жертвите от военни мисии. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща със семействата на загиналите военнослужещи в атентата в Кербала. 

Законодателната поправка ще изравнява социалните придобивки на родителите на загиналите при мисия с тези на родителите на загинали в казармата.

Нинова обяви, че левицата ще внесе законодателните промени през януари 2018 г. „Утре се навършват 14 години от смъртта на 13 военни в Ирак. Срещнахме се с родители, съпруги, деца на нашите войници. Имат нашата почит. Тези хора не искат нищо освен уважение и почит. Чувстват, че децата им са забравени. Срещнахме се с тях, за да им засвидетелстваме едно уважение и че обществото няма да ги забрави”, каза лидерът на БСП.

Тя обяви, че по време на срещата е поела още няколко ангажимента към близките на загиналите. „Ще преиздадем книгата „Обречени на дълга”. В нея се описва биографията на тези момчета и героизмът им”, коментира Нинова.

Нинова се ангажира още БСП да направи документален филм за загиналите български военнослужещи в Ирак и ще помоли говорителя на партията Елена Йончева да го направи.

Корнелия Нинова обясни, че през годините тези хора не са били чути.

Сред исканията на близките е и построяването на паметник в столицата на 13-те загинали български воини в Ирак.

През 2003 г. на 27 декември в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а 27 са ранени, след като първата българска база в Ирак беше атакувана с камион-бомба.