Левицата поиска оставките на земеделския и на здравния министър заради "кадровия провал на ГЕРБ". Поводът са скандалите, разтресли основни държавни институции в последните четири дни.

По различни причини бяха отстранени шефовете на НЗОК, Агенцията по вписванията и Напоителни системи. Уволнен бе и зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова. След скандалите оставката на Стефан Константинов вчера поискаха и от Синята коалиция.

Червените искат и проверка на ведомствата с отстранени шефове

"Как да повярваме, че прекия ръководител на Харизанов не знае за неговото минало. Как да повярваме, че министърът на здравеопазването Стефан Константинов научава от писмото на ЕК, че цените на лекарствата в България са колосално високи. Как да повярваме, че директорът на Агенцията по вписванията сама си е определила и раздала тези колосални суми като бонуси, без знанието на бившия и на настоящия министър на правосъдието?", попита зам.-председателят на групата на левицата Ангел Найденов.

И определи като „изумително” качеството на кадри, които заемат най-високи позиции в управлението на ГЕРБ.

"Оказа се че сме хора с бедно въображение"

„До вчера смятахме, че върхът на кадровата политика на ГЕРБ е владение на Румяна Желева и Калина Илиева", коментира Ангел Найденов.

По думите му това, че Харизанов няма диплома бледнее на фона на криминалното му досие. На другия полюс е уволнението на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова - с почтено минало и подходящо образование. Според Ангел Найденов общото е, че са част от кадровия провал на ГЕРБ.

Парламентът прие оставката на Нели Нешева. Депутатите обаче отхвърлиха предложение за изслушване на министър Симеон Дянков за изплатените бонуси