Националният съвет на БСП ще обсъди на заседание днес резултатите от местните избори. В навечерието на пленума беше разпространено писмо, подписано от 50 социалисти, с искане за оставка на ръководството на БСП заради неуспеха на вота.

От "Позитано" 20 уточниха, членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече - разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите.

Сочен за автор на писмото е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет.

Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020 г. 

„Всички виждаме, че ГЕРБ ерозира - и времето ги ерозира, и скандалите, и корупцията, и злоупотребата с власт. Въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива – това е големият проблем”, отбеляза лидерът на ПЕС – Сергей Станишев. 

Според кметът на Перник – Станислав Владимиров, на този пленум трябва да се отчетат позитивите и грешките. Борислав Гуцанов посочи, че във Варна е могло да има много по-добър резултат, от този който е постигнат. По думите му цялостното представяне на БСП на тези избори дава предпоставка за промяна в ръководството на партията.

Според Георги Гьоков обаче не е необходимо който и да било да си подава оставката – нито председателят на щаба, нито председателят на партията. По думите му това са местни избори и местните организации носят отговорност за резултата.