Резултатите на БСП на местните избори не се отличават от тези постигнати през 2015 г. и като брой гласове, и като брой кметове и като брой избрани общински съветници, смята Валери Жаблянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Той отбеляза в студиото на „Лице в лице”, че оценката на представянето на „столетницата” трябва да се основава на факти, а не на усещания. 

Представянето на БСП не отговаря на критериите, които си бяха поставили председателят на партията и председателят на предизборния щаб, категоричен е Жаблянов.

Въпреки това не можем да определим местни вот и като неуспех за социалистите, като се имат предвид четирите областни града, където БСП спечели кметските места, отбелязва Жаблянов, но като влияние върху българското общество и местното управлението партията не бележи напредък, а се наблюдава затвърждаването на опасни тенденции като фактът, че левицата няма кмет в седем области на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобно негативно развитие се наблюдава и в други седем области, където БСП има само по един кмет на община.

Това затруднява и структурите на партията, и националното ръководство в общуването ѝ с българските граждани, което ще се отрази негативно впоследствие на парламентарните избори.

Снимка: btvnovinite.bg

Несъмнено политическа отговорност трябва да бъде потърсена в БСП, смята Жаблянов.

„Аритметиката не винаги съвпада с политиката”, отбеляза Жаблянов за разликата между неговата оценка и фактът, че в цифрово изражение представянето на БСП на изборите не изглежда добре.

Вижте какво още каза Жаблянов за ситуацията в БСП във видеото!