Важен пленум се провежда в БСП тази неделя. В „столетницата” обсъждат промени в ръководството, както и финансовото състояние на партията, след като стана ясно, че имат да връщат в хазната 4 милиона и 300 хиляди от надвзети субсидии.

Официален дневен ред при започването на пленума не беше представен. Неофициално обаче се очаква Корнелия Нинова да предложи смяна на някои от членовете в Изпълнителното бюро на партията.

По непотвърдена информация се очаква с поста си да се раздели Валери Жаблянов. Самият той заяви, че също очаква това. За нови членове на бюрото, отново неофициално, се спрягат Весела Лечева и Асен Гагаузов.

Снимка: Ладислав Цветков

„В БСП настъпиха трайни промени. Критичното мнение се отстранява с всички възможни средства”, заяви Валери Жаблянов при пристигането си за пленума.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нека да видим какво ще се предложи. Трябва да се готвим и за избори. Ако европейските бяха завръзката, местните ще са развръзка за партията и бъдещата нациуонална власт”, смята Калоян Паргов.  

Според него дали се провежда чистка в партията, ще стане ясно от мотивите на председателя.

Снимка: btvnovinite.bg

„БСП не може да си позволи да се лиши от подготвени и работещи кадри”, категоричен е Красимир Янков.

Грешка беше, че Корнелия Нинова не подаде оставка пред конгреса, загуби чисто имиджово. Това пък заяви в предаването „Тази неделя” депутатът от БСП Антон Кутев. Според него конгресът е щял да потвърди нейното лидерство, ако се беше стигнало до гласуване.

В късния следобед стана ясно, че Жаблянов вече не е в Изпълнителното бюро, а в него има седем нови членове.

Друг важен въпрос, който се обсъжда е какво да се съкрати като разходи и като хора, за да изпълни партията бюджета си до края на годината, след като стана ясно, че трябва да върне надвзетите пари.