„Тук сме от уважение към вас. Ние няма да подкрепим правителство. Имаме дългогодишни отношения с партия ГЕРБ и имаме противоречия за модела на управление“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на среща с кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

„Основната ми цел е като гражданин да търся диалог между партиите. Радикализацията е достигнала крайна форма. Надявам се напрежението да бъде преодоляно и да се търсят допирни точки, за да може да се продължи напред“, посочи Габровски.

Среща на Николай Габровски с БСП
Снимка: Ладислав Цветков

Според Габровски старите отношения между партиите трябва да бъдат загърбени и подчерта, че не бива да се стига до нови предсрочни избори.

Кандидатът за премиер очерта като приоритети приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната.

„Твърдо заставам зад реформи за прозрачност, антикорупция и правораздавателната система. Надявам се в тези ценности и идеи да намеря подкрепа, да се стабилизира държавата“, допълни Габровски.

Среща на Николай Габровски с БСП
Снимка: Ладислав Цветков

БСП вижда възможности пред втория и третия мандат за съставяне на правителство, заключи в края на срещата Корнелия Нинова.

Габровски е категоричен, че възможността за кабинет с втория мандат е много ниска, а пред третия има риск, тъй като все още не се знае на кого ще бъде връчен. Преди това кандидатът за премиер проведе разговор с „Демократична България“.