БСП за първи път ще избира лидера си пряко.

Националният съвет прие правилата на пленум, броени дни след като левицата претърпя вътрешен трус заради избора на Сотир Цацаров начело на Антикорупционната комисия.

БСП трябва да има нов лидер напролет. За първи път социалистите ще избират пряко своя лидер на 26-ти април, а евентуалния балотаж ще бъде на 3-ти май. За избора има специално създадена ЦИК и съвсем като на избори предизборната кампания ще започне на 26-ти март.   

Ще има специално създадена ЦИК, която ще проверява дали номинираните отговарят на изискванията на устава да има осем години партиен стаж, от които четири като член на Националния съвет. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов.

За първи път в своята история бъдещия лидер на БСП ще влезе в пряк сблъсък с опонентите си за подкрепата на членовете на партията. Корнелия Нинова преди време заяви готовност за тази битка с нови правила.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, обяви, че няма да участва в надпреварата. "Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството", заяви тя. 

И на избори като на избори ще се печатат рекламни материали, ще има медийни участия, както и средства за агитация.

"Всеки един кандидат ще има възможност да финансира кампанията си чрез лични средства или чрез дарения от физически лица до десетократния размер  от минималната работна заплата или до 6100 лева", обясни още Деница Златева.

Има и недоволния от прекия избор. "Моето мнение от самото начало, е че не трябва да има пряк избор на нов лидер, но устава е такъв", категоричен беше Борислав Гуцанов. 

Предизборната кампания на кандидатите започва в края на март. 

На пленума беше обсъждан и въпросът защо въпреки политическото решение на БСП да не подкрепят Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, половината от от присъстващите депутати на левицата гласуваха за него.