БСП предложи извънредното положение да бъде удължено до края на месец април, а не до 13 май, както беше предварително поискано от правителството. Лидерът на левицата допълни, че партията е била съгласна за тази мярка, но искат от премиера Бойко Борисов да направят анализ пред депутатите с резултатите от извънредното положение.

По думите ѝ е необходимо да се обсъдят слабостите на сегашното положение, какво трябва да се коригира и каква е необходимостта от удължаване на срока.

Искането за удължаване на извънредното положение с един месец беше внесено от здравния министър Кирил Ананиев. Той определи ситуацията като тежка и заплашваща националната сигурност.

Предложението на социалистите беше подкрепено и от част от коалицията "Обединени патриоти". Мерките на правителството са навременни и ние ги подкрепяме, заяви Александър Сиди от ВМРО. Той напомни, че страната ни е давана за пример за взетите мерки срещу COVID-19. „Но няма ясен анализ какво прави държавата при стартирането на икономиката, не даваме ясен отговор на хората“, критикува той. 

Другата половина от "Обединени патриоти" - НФСБ, на свой ред подкрепят правителственото предложение извънредното положение да е до 13 май.

 

 

Извънредното положение да бъде безсрочно, настоя пък Веселин Марешки от „Воля“. Той обвини БСП, че заради тях е срочно.

„Който умрял – умрял, който оживял – оживял. Трябва ли да станат като в Италия 1000 на ден?“, каза Марешки. 

 

Това негово изказване нажежи обстановката и се стигна до размяна на реплики, като лидерът на „Воля“ нарече депутат от БСП „изрод“. 

„Искате да спре извънредното и да пуснем хората да ядат и пият. След това няма да има нито кой да яде и пие, нито кой да готви“, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

ДПС ще подкрепи искането на кабинета. Според тях карантината и мерките дават резултати. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде пример, че три пъти по-малко са починалите у нас спрямо осреднените резултати по света, а 2 пъти по-малко са заразените.

Пленарното заседание днес започна с решение за промяна на работата на Народното събрание. Депутатите ще гласуват веднъж на ден и ще бъдат разделени на групи. Причината е тримата заразени с коронавирус народни представители. 

 

Днес бяха обсъдени още актуализацията на бюджета и промените в Закона за енергетиката, с който ще се връщат пари на хората за битови сметки. Народните представители трябва да вземат решение и да замразят заплатите си на нивата от декември 2019 г., но това ще се гласува на-вероятно в понеделник.

По предложение на премиера ще бъдат спрени партийните субсидии за периода на извънредното положение.