Нови областни управители са били назначени в 9 области на днешното правителствено заседание, като всички те са от квотите на БСП и „Демократична България“. Това обяви говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова на брифинг.

Става дума за Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково. През следващите дни и останалите области ще имат нови губернатори от другите две политически сили в коалицията – „Продължаваме промяната“ и ИТН.

Кои са новите?

От "Демократична България" обявиха своите областни управители.

За областен управител на Пловдив област е назначен Йордан Иванов. Той е юрист и досегашен заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г. Експертизата, свързана с развитието на регионите в България, е и политическа, и част от професионалния път на Йордан Иванов като юрист, консултант, адвокат в сферата на корпоративното право.

Катя Панева е новият областен управител на Хасково. Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Людмила Илиева поема поста във Велико Търново. Тя е юрист, с над двадесетгодишна практика в областта на гражданското право. Илиева е втори мандат общински съветник в местния парламент на Горна Оряховица, а в периода 2015 г. – 2019 г. е заемала и поста -  заместник-председател на Общинския съвет в Железничарския град. 

За областен управител на Видин е назначен Любен Иванов. Той e адвокат към Адвокатска колегия – Видин, а от  2015 г. е общински съветник в местния парламент.

Политическите назначения вчера, днес и утре

По отношение на отзоваването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, Бориславова отбеляза, че това е „политическо назначение от 2019 г., съпроводено с широко обществено недоволство, включително и сред българската диаспора в Кралство Испания“.

„Редно е политическите назначения да се свеждат до минимум. България трябва да бъде представлявана от хора, които имат възможно най-добрите качества за съответната позиция. В момента политическата квота, която трябва да се излъчи по закон, е превишена от предишните редовни правителства. Това е сред основанията за ограничаване на политическите назначения – да бъдат сведени до рамките на закона“, отбеляза още тя, като допълни, че ще се назначават личности, които имат безспорен обществен авторитет.

Не се изключва и генерална актуализация на дипломатическите назначения на по-късен етап, стана ясно от думите на говорителя на правителството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!