Националният съвет на БСП подкрепи единодушно независимата кандидатура на бившия омбудсман Мая Манолова за кмет на София.

До момента са утвърдени 160 кандидатури за кметове, като на пленума днес са утвърдени още 100.

В Пловдив социалистите издигат Николай Радев, във Велико Търново - Весела Лечева, в Бургас - Николай Тишев, във Варна - Анелия Клисарова, в Габрово - Ивелин Николов, в Кърджали - Милко Багдасаров, в Разград - Денчо Бояджиев, в Силистра - Момчил Неков, в Сливен - Кольо Милев.

Дни преди националния съвет днес БСП - София подкрепи почти единодушно кандидатурата на Манолова за кмет на столицата и издигна Калоян Паргов за водач на листата общински съветници.

Очаква се другата седмица одобрените за листата с общински съветници да се срещнат с Манолова, за да обсъдят общи политики.

"Целият дебат се оформи около това кой да води листата във Варна", каза заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб Кирил Добрев пред журналисти. 

"Да ви припомня, че г-н Гуцанов е със свалено политическо доверие и за членовете на Националния съвет категорично стана изразено мнението, че той няма как да води листата на БСП в град Варна. Кандидат за кмет ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата. Няма никаква драма", посочи още Добрев.

Той обърна внимание, че Гуцанов е явление в БСП, което това ръководство се е опитало да прекрати. "Това явление е много сериозно влязло, то е като тумор в БСП. Смятам, че Националният съвет взе правилно решение", допълни още заместник-председателят на партията.

От своя страна председателят на Варненската организация на БСП Борислав Гуцанов се усъмни в легитимността на днешното решение на НС на БСП проф. Анелия Клисарова да е кандидат за кмет на Варна, тъй като имало отново грубо погазване на устава и на правилата. Той отбеляза, че по тази причина членове на НС на БСП са напуснали залата.

Отнемат се правомощията на Варненската партийна организация, листата, на практика, се пренарежда изцяло от Националния съвет по предложение на ръководството, посочи Гуцанов. "Обмислям жалене в съда на това решение, тъй като смятам, че трябва да бъде защитена честта на варненската конференция и на варненската организация", заяви той.