Няма основание Националният съвет на БСП да не подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Това каза в „Тази неделя” Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП и зам.-председател на парламентарната група на левицата.

„Още в началото казахме, че ще заложим на личности, които събират широка обществена подкрепа, имат опит и са се доказали през времето, че могат да защитават каузи и политики”, каза Лечева.

Според нея Мая Манолова е изключително енергичен човек и умее да фокусира вниманието на обществото върху теми, които са проблемни.

„Успява да мотивира институциите да работят за решаването на тези каузи. Има силата и куража да ги поставя пред обществото, без значение колко вреди могат да донесат на личното й спокойствие”, заяви още Весела Лечева.

По думите й БСП не е изгонило Манолова. По скоро тя е търсила място, където може да реализира възможностите си и затова е решила да стане омбудсман.

"Бяха разписани правила, по които се даваше свобода и възможността на всяка коалиция да определи партньорите. Единственото условие е без коалиция с ГЕРБ. В последните 10 години носи само негативи и пропуснати ползи", коментира Весела Лечева.

"Даже във Велико Търново сформирахме коалиция АБВ и "Движение 21" - онези които искат да променят модела. Трябва да спечелим доверието на великотърновци, че можем да реализираме възможностите на града. Въпреки европейските средства, които бяха отпуснати, Велико Търново не успя да се възползва добре от тези възможности. Това беше един много дълъг пропуснат период за града. Инерцията, по която се движи, трябва да бъде спряна и да бъде зададена посока", каза още Лечева.