„Зелените коридори“ за пазаруване на възрастните граждани над 65 години в магазините са неефективни и трябва да отпаднат. Това се казва в становище на Българската стопанска камара, изпратено до здравният министър Костадин Ангелов и колегата му от министерството на икономиката Лъчезар Борисов.

От камарата изразяват своята подкрепа за предложението на нейния член Сдружението за модерна търговия, обединяващо 12 от най-големите търговски вериги у нас, за премахването на времевите слотове за пазаруване на възрастни.

„Мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но, успоредно с това, създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти във и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, включително за здравето на хората над 65-годишна възраст“, пишат от БСК.

„Зелените коридори“ затрудняват работещите на сменен режим, работещите пенсионери, родителите на деца в училищна възраст и не на последно място – работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на едно или друго лице, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност“, казват от камарата и отбелязват, че мярката създава конфликтни ситуации.

От БСК заявяват, че възрастните клиенти „по дефиниция пазаруват в неактивните, ненатоварените, часове на деня“, а „търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите“.

Прилаганите от търговските вериги превантивни мерки срещу COVID-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване, смятат от БСК.