„Увеличението на минималната работна заплата ще струва само 1% от общите разходи и има стимулиращ ефект хората да участват в пазара на труда. Бизнесът, който не може да си позволи да плаща минимална работна заплата, трябва да си пренастрои разходите и печалбите, които заделят за себе си“. Това коментира пред BTV Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Зам.-председателят на Българска стопанска камара Мария Минчева смята, че увеличението на минималната заплата ще отвори широко вратата за сивия сектор.

 „Народното събрание записа в Кодекса на труда колко ще бъде минималната работна заплата. С това достигна кулминацията на популизма, а депутатите заявиха, че се готвят за следващи избори“, заяви тя.

Според нея определянето на работната заплата не е работа на депутатите, а на работодателите и работещите, които трябва да я договарят.

 „Правителството определя с постановление размера на минималната заплата. Това, което виждаме в момента е закъсняла реакция. Такава от изпълнителната власт до момента липсваше. Заради натрупана реакция хората загубиха много от покупателната си способност. На бизнеса в момента му се струва много това увеличение, а ръстът на минималната работна заплата дълго време беше доста нисък – на фона на икономическата конюнктура“, коментира Любослав Костов. 

Според него за първи път депутатите са били толкова единодушни при гласуване.

„Когато се вдигат заплатите на най-ниско квалифицираните, ще трябва да вдигнете заплатите и на по-високо квалифицираните. Това ще доведе до ръст на средните работни заплати“, посочи Мария Минчева.

През последните години средната работна заплата нараства два пъти повече от минималната, уточни Любослав Костов.