Мъж уби съпругата си след системно домашно насилие във Варна. Извършителят е задържан. Кремена и Борислав били женени от няколко години, но бракът им бил проблемен. Малтретираната жена е подавала жалби срещу агресивния си съпруг. 

„Не ми е известно да е имало ограничителна мярка, както и производство по Закона за защита срещу домашното насилие. Жалбите са били оттегляни от пострадалата в кратък срок след подаването им”, заяви Радослав Лазаров, говорител на окръжната прокуратура.

Късно снощи 41-годишният Борислав е привлечен като обвиняем за убийството, извършено с особена жестокост. В неделя вечер, след поредния скандал в семейното им жилище, той пребил от бой съпругата си Кремена.

Снимка: btvnovinite.bg


След побоя Борислав извикал майка си, за да му помогне да изнесат багажа му от семейното жилище. Двамата напуснали апартамента, без да се интересуват от състоянието на безпомощната Кремена.

От Фондация SOS Семейства в риск напомнят, че потърпевшите от домашно насилие трябва незабавно да потърсят помощ, защото агресията ескалира, а жертвите у нас се увеличават.

Снимка: btvnovinite.bg

„Жертвите на домашно насилие трябва да знаят, че не е срамно, не е страшно да потърсят помощ от такива организации като нашата, центрове за помощ и подкрепа на жертви, от полицията и районните съдилища”, каза Цветелина Стефанова, Фондация SOS семейства в риск.

От полицията отказаха подробности за предприетите мерки след сигналите на жертвата. Районният съд не е издавал заповеди за защита от насилие.

В петък, 22 февруари 2019 г., бяха публикувани промени в Наказателния кодекс. С една от тях се повишава наказанието за убийство, извършено при условията на домашно насилие, като се приравнява с предумишлено убийство – от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Промените в обаче влязоха в сила вчера - два дни след убийството във Варна.