Все повече пациенти у нас са заразени с британския вариант на коронавируса. Потвърдените случаи надминаха 100.

В първите 48 проби, които бяха анализирани в Националния център по заразни и паразитни болести, имаше 8 случая. Седмица по-късно – в нови 48 проби бяха установени още 25 случая.

Снимка: btvnovinite.bg

През миналата седмица пък бяха „проверени“ за мутации още 96 проби. В 68 от тях е потвърден британският вирусен вариант. Така, областите в страната, в които имаме заразени с този вариант, стават все повече.

 

Кюстендил е сред тях. Първият засечен случай на британския вариант в града е в проба от 31 декември 2020 г., което може да е сред обясненията защо в там в момента има сериозен темп на растеж на заболеваемостта, казва директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. 

 

Снимка: btvnovinite.bg

„Около 40 дни имаме разпространение и виждате какво става, когато британският, по-прилепчив го наричаме ние, или по-лесно предаващ се от човек на човек, се е увеличил“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, дир. на Национален център по заразни и паразитни болести.

За да се прогнозира в каква степен се разпространява британският вариант в цялата страна е нужна по-мащабна проверка на положителните проби у нас и допълнителни изчисления, твърди доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дейността, освен специфична, е и скъпа. Колко струва да откриеш мутация на коронавируса и ефективни ли са ваксините срещу промените – гледайте утре сутрин в поредицата на bTV „COVID-19: ВАКСИНИТЕ“.