Бригаден генерал Венелин Венев встъпи в длъжност като директор на Служба "Военно разузнаване".

На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас", заяви министър Панайотов.

Бригаден генерал Венелин Венев бе категоричен, че ще разчита на професионализма на своите колеги, а съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.

В кариерата си Венев е служил в различни формирования. В периода 2001-2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. Произведен е в звание "полковник" през месец август 2017 г.

В периода 2005-2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF. От 2009 г. до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения.