Испания беше един превъзходен пример за европейско толерантно развитие на страна, преживяла много, натрупала много мъка през последната година от своето развитие и успяла много бързо да стартира в сферата на европейските ценности, носител на които тя е през вековете. Това каза в предаването „Лице в лице” Бранимир Ботев, директор на Европейски институт за стратегии и анализи, чието семейство живее от 20 г. в Испания.

Проблемът е, че към момента този ескалиращ сепаратизъм може да се окаже началото на доминото, което тръгва да пада в рамките на ЕС.

Той смята, че няма да се стигне до едностранно обявяване на независимост.

„Ще се търси някаква по-умерена, по-гъвкава формула. Господин Пучдемон трябва да избере – дали да бъде запомнен като демона на пуча в историята на съвременна Европа или да бъде запомнен като последовател на Карл Велики, чието име носи, защото Карл Велики е наречен бащата на Европа и обединителя на Европа”.

Когато за първи път територията на графство Барселона бива формирана в началото на 9 век като самостоятелна територия, тя се нарича Марка Испаника – Испанската Марка, и тя е част от франкската империя на Карл велики, припомни Бранимир Ботев.

Проблемът тук е много по-сериозен, той надхвърля далеч границите на Каталуния и на Испания, каза Бранимир Ботев.

„От историческа гледна точка графство Барселона е обхващало една не малка част от Югоизточна Франция – далеч по-на север от Перпинян. Пе забравяйте, че първият човек, който каза, че подкрепя испанското правителство в това да бъде единна Испания, беше френският президент Еманюел Макрон”.

„В продължение на няколко последователни ръководства на националистически ориентираните партии в Барселона има огромни финансови проблеми и афери, за което примерно Жорди Пужол беше осъден, Там се откриха милиарди трансферирани пари.

Има страхотно притеснение в елита на тази партия, че ще започне проверка в Андора, за което се подготвя споразумение между испанското и френското правителство, тъй като Андора е на двойно подчинение, на Франция и на Испания, при което при съмнения за големи финансови спекулации и за политическа корупция по високите върхове, ще се иска разкриване на банкови сметки и банкови тайни,  Когато има много големи интереси и тези интереси се нуждаят от политически чадър, всичко е възможно”, допълни Бранимир Ботев.