„Нощните вълци” са културно-исторически туристи и затова им подари икона на хан Тервел. Това обяви в предаването "120 минути" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ). Аз подкрепям този вид туризъм, уточни историкът.

По думите му Тервел има няколко иконографски образа заради разгрома над арабите през 716 г. Проф. Димитров подари на водещия Светослав Иванов икона, на която тервел е изобразен на кон и е на път да прободе паднал арабин.

Той призна, че сам е измислил сюжета на иконата, а после е осветил копията. На въпроса това не е ли в противоречие с църковния канон той каза: :Ние сме църквата, тези с черните дрехи в храмовете са само администрацията”.

По думите на историкът руският патриарх Кирил публично е признал, че България е имала православни царе, преди да има Русия.

Проф. Божидар Димитров обяви още, че руснаците всъщност не са славяни, а са потомци на викингите. Думата „славяни” пък била измислена от хърватски историци през 17 век. Това е измислена дума, смята историкът.

Целия разговор може да видите и чуете във видеото: