България е за пример. Това каза българският премиер Бойко Борисов след разговор с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет (ЕС) Шарл Мишел. 

Те проведоха тристранна среща в София по повод мигрантската криза, след като прелетяха над българо-гръцката и българо-турската граница.

„Благодаря, че на 3 март най-висшите ръководители на ЕС дойдоха да споделят с българите този наш национален празник. Закичиха ръцете си с мартеници. Това, което се договорихме, продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион. Убедени сме че само с такова разбирателство можем да решим и мигрантската криза и не само нея в нашия регион. Проявяваме воля,  търпение и искаме да живеем в мир в региона“, обяви Борисов.

„За нас беше много интересно, ценно и важно да се поучим от добросъседския опит, който България има. Българският опит е от стратегическо значение за региона“, заяви председателят на ЕК.

„Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите предизвикателства, пред които сме изправени. Отново благодаря на отличното сътрудничество. Може да разчитате на нас и сътрудничеството ни“, увери председателя на Европейския съвет.

Борисов уточни, че Шарл Мишел ще остане тази вечер в България и вероятно утре ще посети Турция.

По-късно вечерта министър-председателят проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел. Те обсъдиха актуалната информация за мигрантския натиск в региона и спешните мерки, които ще допринесат за сигурност и стабилност.

България и Германия имат сходни позиции по редица въпроси от актуалния европейски дневен ред като сигурност, необходимост от общо европейско решение в управлението на миграцията, засилване на ефективността в борбата с тероризма и др.

Премиерът Борисов отбеляза, че един от най-важните приоритети на двустранно сътрудничество е именно взаимодействието по въпросите от сферата на сигурността.

„Днес всяко ползотворно партньорство е от значение за стабилността на Европейския съюз. Заедно продължаваме да работим за мир и просперитет не само в региона, но и за още по-динамичното развитие на европейското ни семейство“, посочи премиерът Борисов пред Ангела Меркел.

Меркел поздрави Борисов по повод националния празник на страната ни - 3 март и отбелязването на 142 години от Освобождението на България. В този контекст германският канцлер изтъкна ключовата и стабилизираща роля на България на Балканите и даде висока оценка на двустранните политически и икономически отношения, които продължават да се развиват в сферите от взаимен интерес.