Спешна дипломация на границата между България, Турция и Гърция заради напрежението с мигрантите. Премиер разговаря с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за мигрантската криза, след като им показа от въздуха ситуацията на българо-турската граница.

Снимка: btvnovinite.bg

Бойко Борисов ще уведоми своите гости и за акцентите в разговора си с турския президент Реджеп Ердоган в понеделник вечерта.

Турските власти твърдят, че на път за Европа са над 130 хиляди мигранти. Неправителствени организации твърдят, че на кризисните точки около границите са около 10 хиляди.

Премиерът Борисов качи евролидерите на хеликоптер, за да им покаже границата ни и да ги запознае с усилията ни за справяне с поредната мигрантска вълна. В ранния следобед Борисов пристигна в граничната зона, за да посрещне председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заради поредната мигрантска криза.

"Моята тактика е различна, тя е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора. Просто ние работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи, мисля, че това се оценява високо в Европа", заяви Борисов преди срещата си с европредседателите.

След като гостите дойдоха, Борисов им показа изградената инфраструктура и лично ти откара до хеликоптерите, с които трябваше да облетят южната ни граница.

Премиерът Борисов лично е запознал европейските лидери с огромната отговорност, която България носи, като охранява външната граница на Евросъюза. Миграцията e приоритетна за страната ни тема, предвид географското ни разположение, обяви още премиерът по време на полета.

Реджеп Тайип Ердоган няма да дойде в София в петък - не е склонен да седне на масата за преговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Това стана ясно на работната вечеря, на която той беше домакин на премиера Бойко Борисов снощи в Анкара. Стана ясно, че, че първо Ердоган се е съгласил на среща в петък с Мицотакис на българска територия. После се отказал, заради информация на турски медии за загинали мигранти по границата между двете държави.