Ще помоля парламентарната група на ГЕРБ да се присъедини към анкетната комисия за БНР, която искат от БСП. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов по повод проверките около безпрецедентно спирането на ефира на програма „Хоризонт” миналия петък, което дойде на фона на протест срещу свалянето от ефир на репортера и водещ Силвия Великова.

„Нещо повече – ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това ще предложа в момента“, добави премиерът.

Той уточни, че никога не се е чувал и не е говорил с директора на БНР Светослав Костов, дори не го познава.

Борисов обяви, че няма право да коментира казуса с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов в центъра на София преди 12 г.

„Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд и никога не съм го правил. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, каза министър-председателят.

Депутати обаче коментираха решението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Според САС той вече е излежал по-голямата част от наказанието си. Председател на състава е Калин Калпакчиев, а членове – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

„Калин Калпакчиев да обясни мотивите на тази присъда. Когато преди години произнесоха присъдата, Полфрийман каза, че съдебната система в България е най-корумпираната. Как Калин Калпакчиев ще отговори на този въпрос”, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Като юрист би следвало да кажа, че решенията на съда не се коментират, но като човек и политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост, за възмездие. Това още по-остро поставя въпроса за нашето предложение да не се прилага съкратено производство и споразумение за намаляване на присъдата. Няма цвят и партийност тази тема”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Възприемаме това решение с изключителна болка, с изключително раздразнение, защото смятаме, че този човек не се е поправил. Той трябваше да изтърпи своето наказание тук в България. Човек , който по  време на наказанието, правеше няколко опита за „бягство” от своята присъда. Учудени сме от решението на съда”, коментира Милен Михов от Обединени патриоти.

По време на парламентарния контрол Борисов отговаря на въпрос на социалисти Антон Кутев  относно националната политика на българското правителство за развитие на отношенията с Руската федерация.

„Не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия. В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво ще се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси… Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, отговори на питането премиерът.

Борисов припомни, че се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин догодина по случай 140-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Вижте повече във видеото!