„Целият проект за Седемте рилски езера е спрян, но той беше по предложение на природозащитниците с цел да се спаси природата. Там се изграждат пътеки, за да не ходи кой където може, а по определени места“, обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на заседанието на Министерския съвет. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил спирането на проекта и вицепремиерът Томислав Дончев трябва да отиде днес на място.

Борисов отбеляза, че трябва да се направят пътеки, но не е нужно да се работи с багери и тежка техника. 

„Спрял съм проекта още вчера. Това, което там се извършва и в няколко други парка, е с цел наистина да се спаси природата“, посочи министърът на околната среда и отбеляза: „По –достойните да го направят след това“. 

Премиерът обаче призова да не се замразява. „Направето го като хората“, каза Борисов. 

Според Димитров обаче ситуацията била „Направете нещо – защо го правите?“.

„Вчера приехте да се направи нова дига по черноморието. След Алепу не знам какво ще ми се случи, ако се почне тази година“, каза Емил Димитров.

„Ние искаме да направим нещо полезно, вие го одобрявате, а в момента, в който започнем да го изпълняваме, бумерангът се връща към нас“, уточни той.

„Повече такива глупости да не се правят, това са такива места, където багери, валяци и чакъл не трябва да има и да дразнят почитателите на природата, а и мен ме дразни“, каза Борисов.

Той призова министърът на околната среда и водите Емил Димитров да се срещне с представителите на екоорганизациите да решат как да се изпълни проектът без тежка техника и така, че всички да са доволни.

„Седнете на чай – билков, липов, вземете си мента, глог и валериан, не се инатете и го направете. Отидете и спасете природата“, призова премиерът. По думите му парите могат да отидат и за друг проект, но „това ни е перла“.

Министърът отговори, че ще работи законосъобразно.