Трябва да се борим с проблемите, особено с ерозията, настъпила заради засиления туристически поток на Седемте рилски езера заради лифта. Това коментира бившият директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев, след като проектът на Рила беше спрян от премиера.

Държавата и прокуратурата спешно ще проверяват строежа на пътеки към Рилските езера.

Използването на тази техника, не е допустимо по този начин там, смята Белев.

Според него чакълът е позволен, но в случая той е в зона от „Натура 2000“, освен това при определени природни условия може да попадне в езерата, както и вижда предпоставка да се забрани излизането извън установения за туристите маршрут.

Белев коментира и заблатяването на езерата: „Заблатяват се вследствие на ерозията, разпрашават се почвите, които попадат в езерото, започва цъфтеж и така се случва заблатяването“.

3 млн. лв. ще са усвоени само по тази инфраструктура от оперативната програма: „Ако се направи правилният проект за борба с ерозията и възстановяване на тревните чимове, които се отглеждат 3 години, за да се възстановят там, където са изровени с връщане на почвите, може да струва и повече и ще бъде по-добре“, поясни още бившият директор на природен парк „Витоша“.

Вижте целия разговор във видеото.