Разпоредил съм карантината да се намали до 10 дни, защото децата трябва да ходят на училище. Това каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където е вторият ден от евросъвета.

Той поясни, че мерките трябва да се спазват стриктно – да се носят маски на закрити обществени места, да се спазва дистанция и да се следи за дезинфекцията.

Освен предпазването на физическото здраве, Борисов наблегна и на психологичното и потвърди, че няма да се затварят училища. Но трябва да се спазват мерките, добави той.

Премиерът поясни, че е приет общ план на ЕК за действие срещу разпространението на коронавируса.

Но според мен той трябваше да действа от юли, а не сега панически някои държави да прилагат мерки за затваряне, които да вкарват в паника и другите страни, смята още Борисов.

Той поясни, че е обсъдена и Зелената сделка, като се очаква декември месец да се вземе решение за намаляване с 55% на вредните емисии до 2030 г. у нас. 

Борисов заяви, че по какъв начин ще стане това и дали от вредните емисии на автомобили, на централите или от други сектори на стопанския живот - ще намалим, ние трябва да го направим, добави той и призна, че е много трудно държави като Българи, Чехия и Полша ще се справят с тези изисквания.

Днес на съвета се обсъждат външнополитически въпроси. И въпреки че напрежението с Турция не е дневния ред, Кипър и Гърция настояват за ясна европейска позиция относно напрежението в Средиземно море.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!