Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който ЕК представи на 27 май 2020 г.

Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19.

„Считаме, че предложението на ЕК е изключително балансирано и напълно го подкрепяме“, подчерта Бойко Борисов.

По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Той подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример.

По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“, който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от три стълба - подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата.

В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма „Здраве“, както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.