Цветан Цветанов се е заклел в децата си на Бойко Борисов, че не го е подслушвал и че не е записвал масово членовете на правителството на ГЕРБ. Това стана ясно от коментара на бившия премиер по повод твърденията на Мирослав Найденов пред bTV.

Клетвата на Цветанов е един от основните аргументи на Борисов, заради които председателят на партията няма да поиска оставката на заместника си.

"Как да нямам доверие на Цветанов - партията е негова. ГЕРБ е негов," заяви пред журналисти лидерът на партията за своя заместник.

Борисов, който говори за Бог като за „началника", цитира Библията и заяви, че „няма ненаказано добро”. От Златоград, където двамата партийни ръководители бяха на предизборно посещение, Борисов заяви още, че Цветанов е моторът на партията и е изключително важен за всички.

„Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветан Цветанов, да се стегнат и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве. Ние заставаме зад главния прокурор Сотир Цацаров, защото аз му вярвам”, каза Бойко Борисов.

По повод личността на Мирослав Найденов, Борисов заяви: „Най-малко Миро може да се оплаква от Цветан Цветанов. Той винаги е имал неговата подкрепа. Миро да излезе и да се закълне, че при мен е идвал с тази информация, че Цветанов ме е подслушвал мен както и останалите министри от кабинета ми”, посочи Борисов.

Той подчерта, че е сигурен, че такова нещо не е имало, защото самият Цветанов му се е заклел в децата си, че не е извършил такова нещо срещу него. Относно това, че през годините се усещала защитата на Бойко Борисов върху Мирослав Найденов, той заяви, че го е защитавал в моменти, когато са искали неговата оставка, виждайки че той е правел нещо добро за сектора, за който е отговарял.

Всичко е съгласувано

Цветанов също коментира, че не е имало подслушвания на министри и не е покровителствал използване на СРС-та с такава цел.

Всичко, което съм правил, съм съгласувал с премиера, заяви на свой ред бившият шеф на МВР. Думите на Найденов той определи като „лични нападки в хода на кампанията, която водят някои политически сили”.

Много са враговете, които съм си създал, а политическите опоненти са много изнервени и имат интерес да обстрелват Борисов – например с делото "Буда".

Категорично през целия си предстои като министър съм се ръководел само и единствено от върховенството на закона. Само искане, разрешено от прокуратурата, от съдия, съм го подписвал, каза Цветанов за използването на СРС-та. 

Според него ГЕРБ заслужава да продължи да управлява "заради децата на България".

Реакции на други „подслушвани” ексминистри

bTV потърси бивши членове на кабинета „Борисов” за коментар дали се чувстват засегнати и дали са знаели, че ги подслушват. Опитите за връзка с другия вицепремиер от последното правителство се провалиха. Симеон Дянков, за когото Мирослав Найденов даде конкретен пример, че е бил следен, е в чужбина, а мобилният му телефон е изключен.

Трайчо Трайков, който беше един от първите сменени министри, каза, че през годините е имало различни съмнения за използване на на СРС-та. Затова е учуден, че информацията излиза толкова късно. „Ако това е вярно, мисля че е нещо, което трябва да бъде изкоренено от една демократична държава. Според закона, отговорност за подслушванията носи министърът на вътрешните работи,” коментира за bTV Трайков.

Той самият призна, че няма конкретни доказателства. „Факт е, че сме се шегували по този въпрос, а след като изтекоха записи на разговорите на самия министър-председател, човек можеше всичко да предполага,” коментира още Трайчо Трайков.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е водач на листата на партията във Варна, отказа да коментира случая преди прокуратурата да се е произнесла.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който беше министър без портфейл в началото на мандата на ГЕРБ, призна, че не е учуден от разкритията. „В съвременния електронен свят всичко се подслушва с различни цели. Жена ти може да те подслушва, за да ти вземе апартамента, като се разведете, за да докаже, че си й изневерявал,” даде пример Димитров.

В ефира на bTV ексминистърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че няма данни да е следен. По думите му, в кабинета е имало усещане за борба за симпатиите на Бойко Борисов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация