Премиерът Бойко Борисов нареди на енергийния министър Теменужка Петкова да отиде при депутатите от енергийната комисия днес и да „свали студения резерв оттук насетне“.

Това става ясно от видео, изпратено от пресцентъра на Министерския съвет, на част от заседанието на кабинета днес. Правителството заседава онлайн днес, защото има двама служители от администрацията на МС, които са с положителни тестове за коронавирус.

Борисов уточнява в разговора с Петкова, че ако ни е нужен „студен резерв“, той ще се набавя от държавната ТЕЦ „Марица Изток“ II.

„Това да стане много ясно и те държа лично отговорна“, казва в края на разговора министър-председателят.

В края на миналата седмица управляващите обявиха, че ще отнемат със закон възможността на ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган да печели търгове за гарантиране на студения резерв. Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица Изток“ II, обяви малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ „Марица Изток“ II е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни Петкова. 

Според енергийни експерти зад подобно решение прозира политическа намеса. "Би трябвало да се проведе нов търг и да участват поне три централи, защото такова едно едностранно прекратяване, лично на мен ми прилича на политическа намеса", каза Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

По-късно през деня Теменужка Петкова обяви, че няма как в момента да бъдат обявени търгове за цяла година, тъй като се очаква Европейската комисия да одобри Механизъм за капацитет, според който държавите членки ще бъдат подпомагани в енергийнита сфера до 2025 година.