Служителите на закъсалите болници да си получават заплатите, а реформите в лечебните заведения в Ловеч и Враца да вървят паралелно с това – такава инструкция получи здравният министър Кирил Ананиев от премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

„Не може с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати”, заяви министър-председателят.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев каза, че общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. повече от миналата година. Две болници систематично са водени към фалит повече от 13 години, добави министърът.

"Вие да сте чули вълнение от някои болници, които нормално функционират, да са недоволни от бюджета на касата за тази година?", запита той.

„Вдигаме запорите само и само да функционират и пак са недоволни”, допълни Ананиев.

„И на теб от февруари да ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен. Затова направете, така че хората да си получават заплатите, намерете такъв инструмент и след това стабилизирайте и реформирайте”, заяви Борисов.

Той обаче се съгласи, че трябва да се търси отговорност на тези, които са докарали лечебните заведения до сегашното им състояние.