Най-лесното е да кажеш „Подведен“ – така премиерът Бойко Борисов задочно отговори на освободения от него директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Ексшефът на ББР се раздели с поста си заради скандал около кредит за 75 млн. лв., отпуснат на фирма с минимална дейност, която е свързана с колектори. Вчера в студиото на „Лице в лице“ Мавродиев заяви, че министър-председателят е бил подведен.

„Първата програма на ГЕРБ той я писа. Да нямаш усета, да нямаш усещането, да нямаш не нюх… да имаш разбиране, че когато ние говорим как всяка една фирмичка, магазинче, самоосигуряващите се артисти и творци да спасим… и изведнъж даваш 75 млн. кредит. Обади ми се и ми кажи „Чиста е сделката“! Това е ББР, тя действа по правилата на всички останали банки, но за народа е „държавната банка“, заяви Борисов.

Той беше категоричен, че не би пуснал такъв кредит в ситуацията на криза: „Пазиш парите, може да не ни стигнат. Изпадали сме в ситуация пенсията да е 3 долара, знаем какво е“.

Според него в такава ситуация „не е красиво, не е правилно“ банката да дава толкова голям кредит в такъв момент.

„Като видях Дончев как неудобно се почувства от въпроса (за кредита, отпуснат от ББР), още вечерта я свърших таз работа“, заяви премиерът.