„Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания”, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС“, категоричен беше премиерът Борисов.

„Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави министър-председателят.

Попитан от медиите за брекзит, премиерът Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.

Премиерът Борисов коментира и  събитията в Североизточна Сирия:

„Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа“.

Министър-председателят беше категоричен, че войната трябва да спре.

"Фолксваген" си е частна компания, която взима своите решения. Избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, чe се подготви и направи така че да влезем в първата двойка на държави, които избира "Фолксваген". Аз мисля, че вече е контрапродуктивно натиска, който прилагаме на "Фолксваген", коментира Борисов.