От днес видинчани могат да стигат пеша до Калафат. Премиерите на България и Румъния откриха официално основната конструкция на "Дунав мост 2". Ще има поне още едно откриване на моста - догодина, когато ще стане възможно и преминаването с автомобил.

Преди няколко дни строителите от двете страни на Дунава съединиха конструкцията и двупосочното преминаване на реката стана практически възможно.

Министър-председателите Виктор Понта и Бойко Борисов са се споразумели администрацията на моста да се намира в България. Румъния направила отстъпка след двугодишни спорове по въпроса и след като станало ясно, че София е вложила повече пари в проекта. 

Този компромис е направен в името на по-бързото пускане в експлоатация на моста, заяви румънският премиер:

„Преди 2 000 години на това място е имало мост, построен от римляните за една година. А днес ние не можем да оправим само административните въпроси за две години. Радвам се, че с България намерихме общ език,” каза Понта.

„Много близо сме до приключването на много важен проект за България и Румъния. Искам да подчертая ролята и ангажиментите на Европейската комисия за изпълнението му,” добави министър-председателят на северната ни съседка. „Миналата седмица Бойко Борисов ми съобщи за меморандума, днес ние го одобрихме и се надяваме до няколко седмици да можем да създадем смесеното дружество за управление на моста.”

„Преди три години, когато дойдох, „Дунав мост” 2 го нямаше и това беше един абсолютно провален проект,” заяви премиерът Бойко Борисов. „За две години не могат да придвижат една компания, която практически няма никакво значение от коя страна на моста ще бъде. Аз благодаря на колегата Понта, че показва едно друго европейско поведение,” каза Борисов.

Министър-председателят обясни, че символичното първо преминаване по моста се е състояло, за да бъде изпълнена уговорката, че ако съоръжението бъде свързано и премиерите на двете държави преминат по него, България ще получи парите от Брюксел по проекта. „Ние направихме необходимото, а комисарят Йоханес Хаан дойде от Брюксел, за де се убеди с очите си, че това е факт.

По време на посещението си на съоръжението двамата премиери са разгледали и прилежащата инфраструктура от двете страни на моста, която според премиера се строи много усилено. Бойко Борисов добави, че уговорката с испанската компания, която изгражда съоръжението, е, че сроковете ще бъдат спазени и напролет мостът ще бъде пуснат в експлоатация.

„Завършването на „Дунав мост” 2 може да се прочете като силен, ясен сигнал към Европа от най-младите страни-членки, каза еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан. По думите му общата стойност на инвестицията в проекта достига около 300 млн. евро, от които от ЕС са осигурени около 100 млн. евро. „Сигурен съм, че това ще бъде една повратна точка и скоро ще можем да се похвалим с още мостове в тази част на реката,” каза Хаан.