Министрите обсъдиха и финансовата рамка на бюджета за следващата година.

Финансовата рамка за догодина е бюджет без особени изненади, с няколко приоритета – образованието, здравеопазването и отбраната. 

Снимка: btvnovinite.bg

При политиката на доходите ще и ма промени. Минималната работна заплата трябва да стане 610 лева, пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7% от догодина.

Снимка: btvnovinite.bg

При заплатите в бюджетния сектор предвиденият ръст е от 10%. По-голямо увеличение е предвидено за заплатите на учителите, при тях ръстът трябва да бъде 17%. 

Рамката за догодина предвижда икономически растеж от 3,3%, безработицата ще остане ниска – около 4%, инфлацията също ще се задържи ниска – малко над 2%.

Предстои бюджетът за 2020 г. да бъде разгледан и от парламента. 

Снимка: btvnovinite.bg

"В бюджета има с 3 млрд. лева повече. Това позволява да се изпълни програмата за двойното увеличение на учителските заплати, защото образованието е приоритет на правителството. Освен това във всички сектори са отделени повече пари", коментира премиерът Бойко Борисов. 

Той допълни, че по времето, когато неговото правителство управлява, външният дълг е намалял с 31 процента, като до края на мандата е планирано той да е 19,5 процента.

"Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали", коментира Бойко Борисов.

В момента България е държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС - 3,4 процента, изтъкна Борисов. 

"Както поехме ангажимент - 10 процента увеличение на доходите", каза премиерът. Той посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева.

Безработицата е на рекордно ниски нива - около 4 процента. Според Борисов само тези, на които не им се работи, те не работят. И в сферата на здравеопазването се дават много повече пари, допълни той.

Затова премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите и да им се повишава възнагражденията. За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително.

Борисов е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите.

"Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем", завърши премиерът Борисов.