Новият корпус на Френската гимназия е в окаяно състояние и е опасен за учениците, предупреждава  Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

Снимка: Спаси София

Опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми.

Това са установили миналата седмица при проверка във Френската гимназия Бонев, общинският съветник Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и служители на администрацията.

Снимка: Спаси София

Снимка: Спаси София

„Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус това, което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха, е посредствено и опасно. След две години ползване чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми“, каза Борис Бонев.

Снимка: Спаси София

В началото на учебната 2022 г. Френската гимназия има чисто нов салон и нов корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека.

Снимка: Спаси София

Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

Снимка: Спаси София

 

Снимка: Спаси София

„Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности“, отбеляза общинският съветник Стефан Спасов.

„Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора“, допълни Спасов.

Снимка: Спаси София

Борис Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и „Булстрой груп“ и е на стойност 5 256 107,32 лв. с ДДС.

Снимка: Спаси София

От ПП-ДБ-СС ще поискат гаранцията да бъде активирана и да започнат ремонти.

Данните бяха изнесени след извънредното заседание на общинския съвет в София, на което беше обсъдено санирането на сградите в столицата. На него беше одобрено предложението на кмета Васил Терзиев районните администрации да участват в проектите по процедурата за подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на сградите. 

Стигна се и до напрежение относно обещаното увеличаване на заплатите на работещите в градския транспрот в София.