Борбата за дюнера продължава: Какво мислят у нас?

И Германия, и Турция настояват да впишат ястието със защитен статут

Радослав Чолаков Радослав Чолаков

Публикувано в  12:17 ч. 04.10.2024 г.

Продължава кулинарният международен спор турски или германски е дюнерът. И двете страни настояват да впишат дюнер-кебапа като свое ястие със защитен статут.

Покрай многото арабски дюнери в София има и турски. Турците вярват, че оригиналната рецепта на дюнера е тяхна.

„Имате месо, което е с телешко и агнешко месо, смесено е. Предлагаме порцията с гарнитура - булгур, ориз, салата, печен домат и люта чушка“, казва Златка Рауф, която е управител на турски ресторант у нас.

През 70-те години на миналия век с отварянето на Германия за гастарбайтери от Турция, турските готвачи, заминали на работа в Германия, започнали да увиват дюнер кебапа в питка.

Днес дюнерът в питка е една от любимите храни на германците. На година те харчат за дюнери два милиарда евро и вече гледат на дюнера като тяхно германско ястие.


„Аз не виждам, че трябва да има нужда от спор, абсолютно всички знаем, че дюнерът е от изток, оттам е дошла рецептата“, казва Златка.

Ако Турция успее да защити дюнера като свое ястие, тогава дюнер кебапът ще се продава в Европа под друго име.

Турция и Германия имат шест месеца, за да решат спора помежду си, след което Европейската комисия ще вземе решение чий е дюнерът - на Турция или на Германия.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK