Коледният бонус е много по-разпространен от този за Великден. И сумата за зимния празник е по-висока.

Допълнителните пари обаче не винаги са в размера на цяла 13-та заплата. Заради трудното намиране на подходящи кадри, компаниите дават и други придобивки.

Плащат сметките на мобилни телефони, а половината работодатели дават и лаптопи.

Снимка: bTV

Ваучери за храна и карти за градския транспорт също са сред стимулите за служителите. За специфични позиции има и служебни автомобили.

Фирмата за търговия на алкохол, в която работи Явор Йотов, е една от тези, в които за Коледа ще има бонуси. Той вече има и план за какво ще го похарчи.  Споделя, че обикновено ги дава за подаръци и ваканция.

Мениджърите са категорични – бонусът е различен спрямо приноса на всеки служител през годината.

Специалистите по подбор на персонала отчитат, че бизнесът усилено търси кадри и допълнителните пари за празника мотивират служителите.

Здравно осигуряване, застраховка живот, допълнително пенсионно осигуряване, възможност за работа от вкъщи в определени дни също са част от придобивките, с които бизнесът се опитва да запази кадрите си. Някои фирми дори дават допълнителен платен отпуск.

А допълнителнтите придобивки за Явор, който освен бонус има здравно осигуряване, телефон и служебен автомобил не са единственият мотив да е лоялен към компанията.

По-нова практика сред фирмите е и да дават допълнителен почивен ден за рождения ден на всеки служител.