Все повече отделения в болниците се преструктурират за пациенти с COVID-19. От утре заради ръста на заразените столичните болници ще заработят с увеличен капацитет.

Вече три път болницата в Поморие увеличава леглата за пациенти с коронавирусна инфекция. Командирова се и персонал. Към COVID отделенията е насочен и целият персонал на неврологичното. Медиците са на предела на силите си.

Управителят на МБАЛ-Поморие д-р Жени Караилиева призна, че е възможно пациенти, докарани с линейки, да са връщани. Допълни, че се надява това да не се повтаря. Но и днес линейката е извозвала пациент до Бургас и обратно в Поморие.

На ръба е и болницата в Сливен, където от днес работи още едно отделение с 20 легла. Началникът на реанимацията д-р Юлия Бянкова си тръгва след тежко дежурство. „Едва ли някой е предполагал и в най-мрачните си прогнози, че до такава степен ще се усложнят нещата“, каза Бянкова.

Пълен е и коридорът на Спешното отделение, а според здравните власти – системата се справя.

„Наблюдава се натиск, който натиск е контролиран. Разкриваме легла и преструктурираме, за да отговорят на търсенията“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Очакванията на математика на Щаба – подобрението ще дойде в средата на април, но дотогава броят на хоспитализираните ще расте.

„Британския щам е по-заразен от този през есента. Повече хора имат нужда от медицинска помощ. Очакваме хоспитализираните да надхвърлят 8000. Но това не е проблем още за здравната система“, каза Витанов.

Според професор Витанов в момента хоспитализираните са повече и защото хората търсят по-рано лекарска помощ. На пълен капацитет работят и болниците в София. И докато на теория легла има – натискът расте.