С панихида в Русе почетоха паметта на офицерски кандидат Антон Петров – един от петимата български военнослужещи, загинали при атентата с камион бомба в Кербала. 20-ата годишнина от терористичния акт в база „Индия“ в Ирак събра близки, приятели и колеги на русенския рейнджър, останал завинаги на 26.

27 декември е ден, който майката на Антон Петров – Иванка Петрова, няма да забрави никога. На тази дата преди 20 години ѝ съобщават, че синът ѝ няма да се върне от мисията в Ирак. „20 години минаха вече, като се обърна, като че ли беше вчера. Болката е същата, годините са много, но минаха за миг“, казва тя.

Семейството на Антон не е искало той да заминава, но за него службата в армията била кауза. Атентатът отнема живота му само две седмици след като навършва 26 години.

Бойните другари на Антон Петров са в Русе всяка година на 27 декември, за да почетат паметта му.

„Аз няма да забравя един негов колега, когато се върнаха от Ирак, дойдохме тук, на гроба. И той каза на сестра му – ти загуби един брат, но спечели още 20 братя. И през годините наистина го доказаха, че са мои синове и нейни братя“, казва майката на Антон Петров.

В памет на сина си Иванка Петрова всяка година връчва стипендия на изявен ученик от Гимназията по корабостроене в Русе, в която някога е учил и Антон.