Софийският апелативен съд отложи гледането на мерките за нетклонение на двамата задържани след спецакцията в Агенция "Митници" - Петя Банкова и Стефан Димитров, сочен за контрабандист.

Причината - липса на защита на бившата директорка на агенцията Петя Банкова.

Съдът уточни, че адвокат Аделина Нарина е представила болничен лист и не е имала време да се запознае с новите материали по делото.

А в началото на заседанието адвокатът на другия обвиняем Стефан Димитров поиска отвод на съдията, председател на състава, Галя Георгиева.

"Това нагнетяване и политизиране на делото не е добро за решаването му по същество. Какви са им взаимоотношенията - не съм питал. За снимките - ще го коментираме малко по-натам. Произходът на парите ще бъде доказан", заяви адвокатът на Стефан Димитров Иво Найденов. 

Петя Банкова и Стефан Димитров бяха задържани след акция на спецслужбите и и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда.  В последната си дума миналата седмица и двамата поискаха по-леки мерки за неотклонение от градския съд, но съдията каза, че не може да им се довери на този етап. Обвиняемите са общо четирима.


Има още един обвиняем - Марин Димитров, който вече е изписан от болница и държавното обвинение трябва да прецени каква мярка да му поиска.

Никола Николов-Паскал е обявен за издирване.

Все още се събират доказателства за участието на бившата директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова, защото тя е сменила голяма част от екипите заради корупция.

“Имаме свидетелски показания, няма да ги оповестяваме засега, които сочат някои притеснителни данни. Факт е, че тя наистина е сменила голяма част - и това е обществено достояние - голяма част от екипите”, коментира градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„Някой каза, че това е било по сигнали на чужди служби, че тези лица се занимават с корупция. И тук възниква следният въпрос - ако имаме такива служби, които са знаели, че определени лица, които се занимават с такова нещо, както беше съобщено - че са получени сигнали, кога са получени тези сигнали? Защото предишният директор на агенция „Митници по мой спомен става съветник на министър Василев. Или са били тогава тези сигнали, или не са били? Тя не може да създаде този канал за един месец. И това е логично“, посочи още тя.

„Петя Банкова е с много високи морални качества. Винаги е била много чувствителна на тема корупция. Тя разби канали, които са събирали подкупи по всякакви митнически и полицейски пунктове. Банкова имаше данни, че с парите от наркотиците, които бяха задържани на частно пристанище в Бургас в пратка с банани, са щели да се използват за купуване на избори. Някой се погрижи тя да не си свърши работата“. Това обясни преди седмица в предаването „Тази сутрин“ Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.