Лоша поддръжка и счупена техника. Това показа проверка на Столичната община в завода за боклук край село Яна. Препълнено е депото и е невъзможно да се рециклира. Според кмета Васил Терзиев проблемите са в целия завод.

„Би трябвало да преработва 90% от всичко, което влиза и да се депонират само 10%. В момента е обратното“, обясни той.

Близо 40 милиона лева ще се инвестират за възстановяването му. Според назначеното преди седмица ръководство производството на гориво от отпадъци в момента е почти невъзможно, а трите клетки за събиране на боклука са пълни.

В социалните мрежи бившият кмет на София Йорданка Фандъкова определи изводите от проверката като "внушения". И припомни че новоназначеният директор преди години е бил отстранен от нея заради инцидент с работник и пропуски в работата.

„Публични са обстоятелствата, при които го освободих и реакцията му. Години наред той се опитва да докаже, че заводът не може да работи без него. Надявам се, че този реваншизъм няма да се отрази на работата на завода. Аз оставих работещ завод за отпадъци на София – с всички инсталации, с модерно депо за години напред“, обяснява Фандъкова.

„На 15 ноември съм си подал молбата за освобождаване по взаимно съгласие. На 17 ноември става инцидентът“, отговори Николай Славов, директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците. 

На въпрос на bTV защо все още не са изцяло почистени дърветата и клоните, паднали след силния снеговалеж, кметът Терзиев отговори, че сигналите са хиляди и фирмите не смогват.