„Нарушителите на забраната за влизане със стари автомобили в центъра на София няма да знаят, че са санкционирани“. Това каза в Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев, предава БТА.

Забраната влиза в сила от 1 декември. Според Терзиев камери има, но автоматичният софтуер не работи.

„Всичко трябва да се прави ръчно. Нарушителите могат да бъдат хващани чрез камерите, но няма софтуер, с който да бъдат анализирани данните“, обясни кметът.

Той каза, че процесът на санкциониране може да отнеме много време.

„Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив. Обсъждат се варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите. Не може да държим хората отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата“, подчерта Терзиев.

Забраната за стари автомобили се въвежда в т.нар. малък градски ринг, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”. За шофьорите, които нарушат забраната, първо ще има предупреждение, а след това санкция в размер от 50 до 500 лева. 

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в центъра на София влиза в сила от петък - 1 декември, и ще е валидна до 29 февруари 2024 г.

Решението за зоната беше прието от предишния общински съвет в края на 2022 г. в изпълнение на решение на Софийския градски съд. Тогава съдът постанови, че Столичната община трябва да предприеме мерки за въвеждането на нискоемисионни зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

По данни на Столичната община забраната ще обхване около 50 хил. автомобила или всяка пета кола в София. За най-замърсяващите автомобили от първа екокатегория са определени дизеловите коли до 2002 година и бензиновите - до 1996 г.

Ограничението не важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в малкия ринг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). При наличие на вече издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на зоната за платено паркиране в града няма да има нужда да се подава заявление.

В този случай данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в контролиращата система. Хората без стикери и живеещи в рамките на нискоемисионна зона ще трябва да подават заявления до ЦГМ, за да бъдат изключени от ограниченията. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 автомобила, с които да преминават през зоната.