Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес вече е с нов ръководител, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

За смяната на Георги Хаджиев той съобщи пред журналисти в Пловдив, където пристигна заради операция срещу корумпирани полицаи в 3-то РПУ.

„Не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи, в центъра на София и то под колоните на Министерския съвет, ние трябва да останем равнодушни. Ще трябва да изкореним това, което виждаме“, каза Рашков.

Той изрази надежда „стилът на работа“ на тези служители да се промени след тези мерки.

„Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители. Никъде в него не пише, че те могат да пребиват децата в центъра на София, а и където и да е на друго място. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен“, категоричен бе Бойко Рашков.

Той каза още, че има понижени директори на полиции в страната, но заяви, че е твърде рано да бъдат съобщени имената им.

Георги Хаджиев е преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“, информираха от МВР.

За чистка не може да се говори

"Във връзка с тиражирането на лъжливи новини, видите ли – ние правим чистка. Искам да ви кажа какво е да се направи чистка в това важно ведомство в нашата страна. Когато идва като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, е повикал всички регионални директори в София и е разпоредил всеки да си подаде оставката, а той да реши кои ще я приеме и на кои ще откаже да ги освободи. Избрал си е удобни хора, всички останали е освободил до един“, каза още служебният министър.

Той напомни, че до момента е освободил само двама души, които са в пенсионна възраст. Единият от тях е директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев и по думите на Рашков е „прекалил“.

„Той беше един от тези, които, когато встъпихме в длъжност, излезе в болничен. Изведнъж се разболяха някои ръководители", допълни Рашков.