„Трябваше да се задълбочи въпросът и да се напомни на повечето народни представители, които тогава ги е нямало, че създаването на Глава шеста от Конституцията през 1991 г. беше постигнато в политическа конфронтация. Тогава политиците постигнаха мъдрото решение, че трябва в промените за съдебната власт да има баланс, който да обслужва нашето демократично зараждащо се общество“.

Това каза депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Рашков по време на обсъждането на промените в Конституцията.

„Тогава нямаше никакво съмнение, че във Висшия съдебен съвет трябва да има паритет между представителите на професионалната и политическата квота“, добави той.

„От последните години има култови изказвания – „Ти си го избра“, казва един прокурор на един политик. В момента сме на път да улесним политическия начин за въздействие върху прокуратурата. В този проект някои народни представители са много доволни, че увеличаваме политическата квота. Съотношението е четири към шест по отношение на прокурорския съвет. Какво казваме на обществото с това предложение? Ние като политици ще се намесваме в структурирането на прокуратурата“, подчерта Рашков.

„Политическото внимание е насочено към прокуратурата, а не към съда. Ако проектът на нова Конституция остане в това му състояние, няма да го подкрепя“, допълни народният представител от ПП-ДБ.