Между 30 и 40% от парите, привеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус”, са се насочвали към политическа партия ГЕРБ. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков след разпита му в Софийска градска прокуратура.

"От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус”, не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства, да кажем 50 или 60 милиона, или 70-80 млн., толкова, колкото авансово са привеждани от някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са се отделяли между  30 и 40 процента, които са се насочвали към една политическа партия - това е политическата партия ГЕРБ", информира Рашков. 

Вътрешният министър е заявил на прокурора, че няма доверие в прокуратурата:

"Напълно съм убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, тази цялата информация ще отиде при Борисов, а Борисов нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура", отбеляза вътрешният министър.

Той допълни, че имена на хора, които са свързани с ГЕРБ, не е казвал:

"Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача, те да докажат, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите.

Оттук нататък органите на досъдебното производство са тези да докажат докрай това, което се е случило. Това не са събития, които са започнали само през 2020 година, а няколко години по-рано. Данните, с които се разполага, са от 2018 - 2019 година до началото на миналата година", допълни Рашков.

Рашков уточни, че става дума само за Лот 5 на АМ "Хемус", по който се занимава главно прокуратурата:

„Същевременно тя не обръща внимание на няколко други материала, които са били предмет на проверки в друга наша служба, приключени са и са изпратени в прокуратурата със становище да започне да се образува наказателно досъдебно производство”, обясни вътрешният министър.

По думите му обаче до момента, от началото на месец декември до днес, нямат отговор дали прокуратурата е взела решение и какво е то.

На обвиненията на прокуратурата, че МВР не върши работа, Рашков отвърна:

„Напротив – още когато започна реализацията на материалите, свързани с Лот 5, и когато бяха задържани повече от 10 лица, тогава имаше достатъчно материали, въз основа на които една сериозно гледаща на тези въпроси прокуратурата щеше да внесе няколко предложения поне в компетентния съд за вземане мярка задържане под стража. „Избягаха” с аргумента, че нямало доказателства. Те дори не ги бяха прочели, за което не загубихме най-малко 15-20 дни". 

Бойко Рашков беше категоричен, че не се страхува от това, че прокуратурата може да му търси отговорност, защото разкрива информация:

„Защото истината относно този случай, който аз съм дефинирал като престъплението на века, е нещо много по-важно, отколкото моята лична сигурност. Тя засяга интересите на цялото общество", каза той.

От ГЕРБ съобщиха, че до 2 часа ще излязат с официално становище. От прокуратурата засега няма коментар.

Припомняме ви, че на 29 декември прокуратурата съобщи, че призовава вътрешния министър като свидетел по разследването за магистрала „Хемус“.

Оттам се аргументираха, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари на милиони за строежа на лот 5 на аутобана, а пред БНР Рашков заяви преди дни, че знае подробности.

Засега Борислав Колев е единственият обвиняем, а „Хемус“ е причина за напрежение между МВР и прокуратурата.

Обвиняемият по аферата за милиони Борислав Колев не се признава за виновен, отказвал да говори пред МВР и ГДБОП, дал е обаче показания пред прокурори, казаха преди дни от държавното обвинение.

В същото време обаче, според прокуратурата, вътрешният министър Бойко Рашков изглежда знае какъв е бил пътят на парите. От обвинението цитираха интервю на Рашков в предаването "Преди всички" по БНР.

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, казва Бойко Рашков в интервюто.

Заради тези думи той е призован като свидетел и може да помогне за разкриване на по-широк кръг от лица и дори за повдигане на евентуални нови обвинения, посочиха преди дни от прокуратурата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!