Прокуратурата призовава вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по разследването за магистрала „Хемус“, стана ясно от брифинг на Софийска градска прокуратура.

Оттам се аргументираха, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари на милиони за строежа на лот 5 на аутобана, а пред БНР Рашков заяви преди дни, че знае подробности.

Засега Борислав Колев е единственият обвиняем, а „Хемус“ е причина за напрежение между МВР и прокуратурата.     

Обвиняемият по аферата за милиони Борислав Колев не се признава за виновен, отказвал да говори пред МВР и ГДБОП, дал е обаче показания пред прокурори, казват от държавното обвинение.

„И до този момент МВР не дава никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движенията на паричните средства, включително и за това къде биха могли да се трансферират сумите след преминаването през така наречените фирми бушони“, заяви Десислава Петрова, говорител на СГП.

В същото време обаче, според прокуратурата, вътрешният министър Бойко Рашков изглежда знае какъв е бил пътят на парите. От обвинението цитират интервю на Рашков в предаването "Преди всички" по БНР.

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, казва Бойко Рашков в интервюто.

Заради тези думи той е призован като свидетел и може да помогне за разкриване на по-широк кръг от лица и дори за повдигане на евентуални нови обвинения, казват от прокуратурата. 

„Тези твърдения не са само важни за следствието, а и за обществото, ето защо Бойко Рашков се явява основен свидетел, който да помогне за установяване на истината“, отбеляза говорителят на СГП – Десислава Петрова.

„Очаква се поведението да бъде като на всеки един гражданин и да съдейства на прокуратурата, ако има информация, която да доведе до развитие на разследването. И ако има информация за повече, да помогне за разкриване на още лица“, заяви и Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

Не е ясно кога вътрешният министър ще бъде призован. Бойко Рашков не беше открит за коментар. От Пресцентъра на МВР също няма коментар. А заместник-председателят на вътрешната комисия Николай Радулов посочи в социалните мрежи, че се губи време и „вероятно следите се замитат“.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!