Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по делото за магистрала "Хемус", обявиха от прокуратурата.

Причината - МВР и ГДБОП не са дали никаква информация за пътя на парите за строителството на аутобана, а Рашков преди дни казал пред БНР, че е наясно кой е крайният им получател.

„Разследва се дейността на множество юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на средства от първоначалното търговско дружество получател на средства, през посредниците и т.нар фирми бушони до възможните крайни получатели. В Софийската градска прокуратура се наблюдава и друго досъдебно производство за данъчно престъпление, което би могло да е предикатно за изпиране на пари. (…) Установени са важни обстоятелства по движението на паричните средства – тези обстоятелства не бяха установени от МВР, независимо, че на същите от месеци е възложено разследване“, обяви говорителят на СГП Десислава Петрова.

По думите ѝ обвиняемият Борислав Колев е отказал да дава показания пред служители на МВР и ГДБОП, като едва на 21 декември пред прокурор и в присъствието на адвокат „ е дал данни за конкретни физически лица и търговски дружества, които имат отношение към престъплението“. Колев, който не се признава за виновен, е потвърдил показанията ис пред съдия на 22 декември, а след това е участвал и в следствен експеримент.

Петрова отбеляза, че през цялото това време информация от МВР и ГДБОП не е идвала, а в същото време на 23 декември пред БНР ресорният министър Бойко Рашков е обявил, че за него „не е тайна“ къде са отишли парите за „Хемус“.

„От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начина на трансферирането на финансовите средства, както и за местонахождението им, както и за крайните получатели – макар същата да не е била докладвана от ГДБОП в прокуратурата. Доц. Бойко Рашков се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото. Доц. Рашков ще бъде призован по установения по закона ред“, обяви Николова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!