„Струва ми се, че обвиненията в оказване на натиск от страна на директор на ГДБОП е умишлен подход за дестабилизиране на дирекцията“.

Това коментира в предаването "Лице в лице" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който от вчера е и шеф на комисията по вътрешна сигурност в НС.

По-рано днес повдигнаха обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов. Софийската районна прокуратура го обвини в опит да склони прокурор да наруши служебните си задължения по производството за аферата "Хемус".

Според Атанасов работата на оперативните служби е да разкриват престъпленията, да създават ситуация, при която да могат да бъдат събрани доказателства за разкриване на схеми.

"Виждам МВР и ГДБОП, че са положили усилия да разкрият схемата за източените милиони по казуса с „Хемус“, и вместо да работят заедно с прокуратурата в един момент, тя пресича работата на ГДБОП", каза още Атанасов.

Той заподозря и симбиоза между прокуратурата и бившето правителство на Борисов.

"Прокуратурата неглижира публични факти относно корупционни схеми по високите етажи на властта и това показва симбиоза с миналото правителство", коментира съпредседателят на ДБ.

По думите му тепърва ще има развитие по случая с „Хемус“.

„Едно от нещата, които ще предложа на първото заседание на вътрешната комисията, е да изясним този въпрос и да дадем публичност на фактите, за да е наясно обществото“, обясни още той. 

Атанас Атанасов засегна и темата с агенти на бившата "Държавна сигурност".

„Ще настояваме в изпълнителната власт да няма агенти на бившата ДС. Ще сме последователни докрай и особено във външната политика. Има млади хора, 40 до 50-годишни, с опит в дипломацията. Те трябва да имат шанс да представляват България и да не се връщаме 30 години назад“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!