Настоящата дирекция „Сигурност” в МВР е заявител на СРС-тата, станали известни като разработката „Червеи”. Съдия от Софийски градски съд е разрешил следенето в по-голям от максималния възможен срок, като то е било извършено от специална структура в ДАНС. Въпреки изрично разписаното в закона, искането не е било съгласувано с главния секретар на МВР.

Това стана ясно от думите на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, който гостува в „Лице в лице”. „Лазаров няма какво да отрича, той въобще не е питан”, заяви бившият шеф на следствието.

По думите му изначално искането за прилагане на специални разузнавателни средства е страдало от „общата болест” да се неглижират законовите изисквания. Рашков подчерта, че ръководителят на структурата е можел да отстрани недостатъците, но след това съдията трябва да контролира.

Той уточни, че става въпрос за магистрат от СГС, като по закон това е или председателят (Владимира Янева), или упълномощен от него заместник.

„Точно с такова нарушение, в такъв срок, в който са надхвърлени законовите лимити от време, не сме се сблъсквали”, подчерта шефът на Бюрото за контрол на СРС, като уточни, че процедурата предполага следене най-много за 6 месеца и то с изрично поискано разрешение за продължаване. Според първоначално появилата се информация, разработката „Червеи” е продължила 300 дни.

Бойко Рашков обясни още, че органите, които прилагат оперативните способи, имат ръководители, които имат задължение по закон да упражняват контрол, но това не е било направено. Той намекна, че „щом това е търпяно да продължава месеци над максималния срок”, конкретни лица може да са имали за цел именно продължаващо отвъд позволеното следене.

Запитан как се прилагат СРС-та срещу автоматизирана информационна система (каквото според прокуратурата е било естеството на „Червеи”), Бойко Рашков призна, че няма идея. Той допълни, че според документите са били използвани почти всички възможни оперативни способи.

„Не бих използвал думата „умисъл”, защото би означавало да се ангажирам с виновно поведение на някой, това може да каже прокуратурата”, подчерта Рашков.

Той съобщи още, че с колегите му са открили документи, които според тях са с невярно съдържание: „По такъв начин някой се е опитал да скрие, че извън сроковете ще се провеждат такива тайни мероприятия и може би се е надявал, че никой няма да стигне до тези нарушения”

По думите му Бюрото за контрол на СРС е сезирало прокуратурата, тъй като някои от нарушенията може да съставляват престъпления.

Протестиращи – не

Бойко Рашков бе категоричен, че при проверката не са открити данни, че в разработката „Червеи” е влизало следенето на протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.

Той изрази недоумение защо първото изказване на ген.Атанас Атанасов от ДСБ е било в тази посока, като изрази надежда, че утре в рамките на заседанието на парламентарната комисия бившият шеф на НСС ще сподели своите данни.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"