Ще отпуснем пари и ще оправим щетите, но това е най-малкият проблем - хората не могат да се върнат. Това каза в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов. Той пристигна в селото, където по-рано днес се влак, превозващ цистерни с пропан-бутан, се взриви и загинаха четирима души.

 „Бяхме на цистерните долу с колегите. Поне от професионален опит, мисля че няма риск да гърмят повече. Прокуратурата е тук. Имаме разрешение да изтеглим задните цистерни да ги изтеглим назад, за да няма повече инциденти. Колегите ги обливат. Щетите са големи“, обясни Борисов.

Премиерът добави, че на място има 110 пожарникари, над 20 пожарни коли. „40 души са настанени при близки. Кметът на Шумен е тук и има готовност да приеме хората, които са без жилища. Като е миналата вълната е поразила парка и три реда сгради, буквално ги е избушила. Ще вземем решение ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията с пари могат да се оправят“, допълни Бойко Борисов. „Над 20 линейки чакат, ако се намери още някой под развалините, но се надявам оттук нататък да направим всичко възможно“, добави той. Борисов уточни, че цистерните се обливат, а не се гаси огъня, защото ако се загаси стават по-опасни.

Попитан дали има опасност за хората в селото Борисов заяви, че е успокоявал пожарникарите и полицаите. „Яд ме е, защото за тази община направихме толкова много и бях обещал да дойдем по хубав повод“, каза още той. „Като мине комисия и опише щетите. Ще им отпуснем пари и ще оправим щетите. Но това е най-малкият проблем, хората не могат да се върнат. Въпросът е дали става дума за техническа грешка. Машинистът е жив ще разказва“, коментира Бойко Борисов.

На въпрос има ли безследно изчезнали премиерът в оставка заяви: „Последно пак с пожарникарите и полицаите - възложих къща по къща, човек по човек да се търси".